Snaga sunca, sloboda kretanja
Nazad

Kako je nastala ideja za Soltiq?

  • Novosti

U javnosti se često može čuti fraza „pala mi je ideja na pamet“, kao da svrha i suština ideje dolaze sami od sebe kao trenutak čiste inspiracije ili Božje providnosti. U stvarnosti svakog, pa i hrvatskog, startup svijeta, gdje se cijeli ekosustav temelji na ideji i inovativnosti, početna točka je – problem! Potreba da riješimo problem pokreće cjelokupni kreativni proces koji u konačnici kulminira inovacijom kao rješenjem. - Tako je nastala i ideja za Soltiq.

Vožnja na električnom biciklu kroz nedirnutu prirodu definitivno je nadahnjujuće iskustvo, ali tek je potreba da se baterija električnog bicikla u takvom okruženju nadopuni električnom energijom potaknula Tomislava na razmišljanje kako taj problem riješiti.

Za početak, rješenje očigledno mora biti autonomno, neovisno o dostupnosti standardne električne mreže. Isto tako, da bi bilo lako izvedivo i pritom ne bi negativno utjecalo na prostor rješenje mora biti mobilno. Lako dostupno i primjenjivo. Na koncu, naravno, treba pronaći i izvor energije koji je u svim okolnostima u stanju zamijeniti klasičnu električnu energiju iz postojeće mreže.

Zbroj pobrojanih elemenata pomnožen Tomislavovom tehničkom izobrazbom i znanjem te uvećan za ozbiljne industrijske kapacitete Bravarije Ivanić ponudio je rješenje – prva autonomna mobilna solarna punionica za električna vozila!

Soltiq je prva autonomna mobilna solarna punionica za električna vozila!

Naizgled jednostavno rješenje je i dalje tek dobra ideja na papiru. Njezino pretvaranje u konkretan, dostupan i upotrebljiv proizvod je onaj korak na kojem se, nažalost, često poskliznu mnogi inovatori. Znanje, iskustvo proizvodnje i industrijski kapaciteti omogućili su uspješno pretakanje ideje u proizvod.

Tako je nastao Soltiq, autonomna mobilna solarna punionica za električna vozila veličine jednog parkirnog mjesta, otporna na buru, kišu i snijeg ,spremna napuniti bilo koje električno vozilo (automobil, skuter ili bicikl) i krenuti na put prema nekom od planinskih vrhova na Velebitu ili pak otoku poput Hvara ili Lastova. Gdje god je dohvatljivo sunce kao beskonačan izvor besplatne energije. I novih ideja.